Saiz Teks
Malay Arabic Chinese (Simplified) English

Alternative flash content

Requirements

22 Dec, 2014

Status Kuin Diputus Dalam Sidang DUN

Oleh JAMLIAH ABDULLAH

kuin

ALOR SETAR 15 Julai - Cadangan untuk menjadikan Kolej Universiti Insaniah (Kuin) sebagai badan berkanun kerajaan negeri akan dibincangkan dalam mesyuarat Exco, Rabu ini sebelum diputuskan dalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) akan datang.

Menteri Besar, Datuk Mukhriz Tun Mahathir berkata, pihaknya akan membentangkan perkara tersebut dalam mesyuarat itu bagi tindakan selanjutnya.

"Kita kena bentangkan perkara ini dalam sidang DUN sebelum ia boleh diluluskan. Jadi saya akan bangkitkan perkara ini dalam mesyuarat Exco, Rabu ini dan kalau dipersetujui akan dimasukkan dalam sidang DUN akan datang," katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan ke Pusat Transformasi Bandar (UTC) Kedah di sini hari ini.

Beliau mengulas tentang cadangan kerajaan negeri untuk menjadikan Kuin sebuah badan berkanun negeri, iaitu antara enam langkah bagi menambah baik Kuin dalam mengembalikan hak dan kebajikan kakitangan kolej tersebut yang diabaikan oleh kerajaan negeri Pas sebelum ini.

Langkah tersebut dilihat oleh banyak pihak sebagai terbaik dan diyakini mampu meningkatkan sistem pengurusan serta gerak kerja kakitangan kolej berkenaan.

Dalam perkembangan lain, kata Mukhriz, kerajaan negeri memandang serius usaha penyebaran ajaran sesat di pusat tahfiz dan pondok di Kedah.

"Kerajaan negeri sentiasa memantau semua pondok dan tahfiz untuk pastikan mereka tidak lari daripada pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

"Jika didapati demikian berlaku, tindakan susulan yang tegas akan diambil," katanya mengulas tentang laporan sebuah akhbar baru-baru ini berhubung sebuah pusat tahfiz di Yan, Jerai yang dikenalpasti mengamalkan ajaran sesat.

Sumber: Utusan