Saiz Teks
Malay Arabic Chinese (Simplified) English

Alternative flash content

Requirements

22 Dec, 2014

Pegawai JKM Perlu Jadi Mata dan Telinga Kerajaan Negeri

JKMmatatelinga

SURAYA Yaacob (tengah) menyampaikan sumbangan kepada Hasan Man sempena Ziarah Ramadan di Kampung Gajah Mati, Pendang, Kedah, semalam.

PENDANG 17 Julai - Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kedah disaran menjadi mata dan telinga kerajaan negeri dalam menyalurkan maklumat mengenai rakyat yang memerlukan bantuan.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Kebajikan Masyarakat, Pertanian dan Asas Tani, Pembangunan Usahawan Negeri, Datuk Suraya Yaacob berkata, pegawai JKM mempunyai kelebihan kerana mereka mengetahui mengenai rakyat yang hidup dalam kesusahan kerana sering mendampingi mereka.

"Hal kebajikan rakyat adalah satu perkara yang amat dititikberatkan oleh kerajaan negeri jadi pegawai JKM perlu terus mendekati masyarakat dan menjadi mata dan telinga kepada kerajaan negeri.

"Kalau ada rakyat yang susah dan perlu dibantu, maklumat tersebut harus disalurkan terus kepada kerajaan negeri dan kita akan cuba membantu meringankan beban mereka," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan bantuan sempena program ziarah Ramadan JKM di Kampung Gajah Mati di sini hari ini.

Seramai 50 keluarga dari empat daerah iaitu Pendang, Kubang Pasu, Kota Setar dan Yan terpilih untuk menerima bantuan sempena program tersebut.

Menurut Suraya, syarikat-syarikat korporat serta orang awam yang ingin beramal pada bulan Ramadan juga digalakkan untuk menyalurkan sumbangan kepada JKM Kedah agar program ziarah Ramadan JKM boleh terus dijalankan.

"Program ini telah masuk tahun kedua dijalankan dan hasil sumbangan datang daripada kakitangan JKM serta orang awam.

"Saya harap lebih banyak syarikat korporat tampil membantu dan saya akan menggerakkan tabung dana untuk program ini mulai tahun depan," ujarnya.

Dalam pada itu, seorang penerima bantuan, Hasan Man, 70, berkata, dia terharu kerana terpilih menerima bantuan daripada JKM pada Ramadan kali ini.

"Saya tinggal seorang diri di rumah kerana isteri yang sakit dijaga oleh anak, saya bimbang untuk tinggalkan rumah tanpa penghuni.

"Bantuan yang diberikan hari ini boleh digunakan untuk menampung kehidupan saya sepanjang Ramadan ini," katanya.

Sumber: Utusan