Saiz Teks
Malay Arabic Chinese (Simplified) English

Alternative flash content

Requirements

22 Dec, 2014

Jangan Pertikai Fatwa Shisha Haram - Mukhriz

jgnpertikaifatwa

Mukhriz Tun Dr. Mahathir menyaksikan kesan kebakaran asrama sempena kunjungan beliau ke Maahad Tahfiz Al-Barakah, Sungai Petani, Kedah, kelmarin. - utusan/Abd. Razak Osman

SUNGAI PETANI 21 Julai - Menteri Besar, Datuk Mukhriz Tun Dr. Mahathir berkata, keputusan Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan yang menetapkan shisha adalah haram tidak boleh dipertikaikan oleh mana-mana pihak.

Beliau berkata, umat Islam khususnya penghisap shisha perlu menerima keputusan itu secara terbuka tanpa membuat pelbagai andaian tentangnya.

"Lagipun menghisap shisha jika diteruskan boleh menyebabkan penyakit," katanya kepada pemberita selepas melawat Maahad Tahfiz Al-Barakah (Mantap), Tikam Batu di sini semalam.

Bangunan asrama pelajar Mantap musnah dalam satu kebakaran 15 Jun lalu mengakibatkan seorang pelajarnya, Aiman Nur Hakim Yahya, 13, meninggal dunia.

Pada lawatan itu, Mukhriz memberi sumbangan peribadi RM10,000 bagi membolehkan pihak pengurusan membina asrama baharu selepas Hari Raya Aidilfitri nanti.

Sementara itu, Mukhriz berkata, kerajaan negeri sentiasa memantau aktiviti ajaran Syiah di negeri ini bagi memelihara akidah umat Islam.

Ketika berucap dalam majlis itu, beliau meminta pelajar menumpukan perhatian terhadap pelajaran dan berusaha menjejak kaki ke pusat pengajian tinggi disediakan oleh kerajaan.

"Mereka juga boleh menceburi bidang lain yang lebih mencabar selepas menamatkan pengajian nanti," katanya.

Pengerusi maahad itu, Mazlan Osman mengucapkan terima kasih kepada pelbagai pihak yang sanggup menghulurkan bantuan selepas kejadian kebakaran itu.

"Sehingga ini kita berjaya mengumpul lebih RM300,000 dan pembinaan bangunan asrama baharu perlu dilakukan untuk memastikan pelajar boleh tinggal di tempat lebih selesa," katanya.

Sumber: Utusan