Saiz Teks
Malay Arabic Chinese (Simplified) English

Alternative flash content

Requirements

18 Dec, 2014

Perkukuh Pegangan Elak Pengaruh Syiah, Sesat

kukuhpegangan

DR. Mahathir Mohamad menyampaikan sumbangan kepada guru-guru al-Quran sukarela di Masjid Ar-Rahman, Kampung Melele, Jerlun, Kedah, kelmarin. Turut hadir Mukhriz Mahathir (dua kanan). - BERNAMA

JERLUN 23 Julai - Ibu bapa dan guru agama diminta menyemai dengan mendalam pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah (ASWJ) dalam kalangan anak-anak di peringkat awal usia bagi membolehkannya dijadikan pegangan kukuh ketika dewasa kelak.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, kegagalan berbuat akan demikian dikhuatiri menyebabkan mereka mudah dipengaruhi ajaran lain seperti Syiah atau ajaran sesat yang akan memecah belahkan masyarakat Islam.

“Jika kita tidak semai dengan mendalam sehingga kukuh iman mereka, saya khuatir masyarakat Islam terbahagi kepada dua dan bermusuh sesama mereka," katanya.

Beliau berucap dalam majlis penyampaian sumbangan kepada 628 guru al-Quran sukarela dan bidan kampung peringkat daerah Kubang Pasu serta majlis berbuka puasa di Masjid Ar-Rahmah, Kampung Melele, di sini semalam.

Dalam majlis itu, Yayasan Harmoni menerusi Pengarah Eksekutifnya, Datuk Mohd. Radzuan Abdullah turut menyampaikan sumbangan sebanyak RM50,000 untuk diagihkan kepada golongan asnaf dalam kawasan Dewan Undangan Negeri Ayer Hitam.

Yang hadir sama, isteri Dr. Mahathir, Tun Dr. Siti Hasmah Mohd. Ali, Menteri Besar, Datuk Mukhriz Tun Dr. Mahathir dan isteri beliau, Datin Norzieta Zakaria.

Dr. Mahathir berkata, peredaran zaman dan kemajuan teknologi seperti kewujudan internet yang membolehkan pelbagai cerita atau maklumat diperoleh dengan mudah mengakibatkan orang ramai senang terpengaruh dengan sesuatu perkara walaupun ia tidak baik.

“Ini keadaan yang harus difahami kerana jika tidak kuat iman kita boleh terpesong dari jalan yang benar," katanya.

Sumber: Utusan