A- A A+
 
BIOGRAFI
DULI YANG TERAMAT MULIA TENGKU SARAFUDIN BADLISHAH IBNI SULTAN SALLEHUDDIN
 
raja muda
 

RAJA MUDA KEDAH KE-20

KEPUTERAAN

Duli Yang Teramat Mulia Tengku Sarafudin Badlishah Ibni Sultan Sallehuddin, Raja Muda Kedah diputerakan pada 2 Mac 1967 di Alor Setar, Kedah. Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Kedah merupakan anakanda pertama Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Sallehuddin Ibni Almarhum Sultan Badlishah, Sultan Negeri Kedah Darul Aman yang ke-29. Paduka bonda Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Kedah, bernama Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultanah Maliha Bt Tengku Ariff yang merupakan Kerabat DiRaja Negeri Kelantan Darul Naim.

 

PENDIDIKAN

1990 – 1991 : Holborn College, London United Kingdom

1988 – 1990 : Brunel University, Uxbridge Middlesex United Kingdom, Bachelor of Laws (Hons)

1987 – 1988 : Kolej Damansara Utama, Petaling Jaya Selangor

1985 – 1986 : SEA Park Secondary School, Petaling Jaya Selangor

1980 – 1985 : Royal Military College, Sungai Besi, Kuala Lumpur

 

KELUARGA

Duli Yang Teramat Mulia Tengku Sarafudin Badlishah Ibni Sultan Sallehuddin telah bertemu jodoh dengan Duli Yang Teramat Mulia Che Puan Muda Zaheeda Mohamad Ariff. Pertemuan tersebut berlaku ketika Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Kedah sedang berkhidmat di Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia Malaysia pada Tahun 1999. Duli Yang Teramat Mulia Che Puan Muda Zaheeda Mohamad Ariff dilahirkan pada 19 Oktober 1971 di Ipoh, Perak Darul Ridzuan. Duli Yang Teramat Mulia Che Puan Muda merupakan lulusan Ijazah Undang - Undang (Kepujiaan) daripada University of Wale, College of Cardiff dan seterusnya mendapat Ijazah Sarjana (Undang-Undang Komersial) daripada University of Bristol. Duli Yang Teramat Mulia Che Puan Muda telah mendapat Certificate in Legal Practice (Hons) daripada Legal Qualifying Board of Malaysia dan telah diterima masuk sebagai peguambela dan peguamcara Malaysia pada Tahun 1996.

 

Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Kedah telah melangsungkan perkahwinan bersama Duli Yang Teramat Mulia Che Puan Muda Zaheeda Mohamad Ariff pada tanggal 27 Februari 2003. Hasil daripada perkahwinan tersebut, pasangan DiRaja ini telah dikurniakan 2 orang cahaya mata iaitu YM Tunku Zara Bahiyah binti Dato’ Seri Utama Tengku Sarafudin Badlishah yang diputerakan pada 4 April 2004 dan YM Tunku Sulaiman Badlishah bin Dato’ Seri Utama Tengku Sarafudin Badlishah yang diputerakan pada 18 Disember 2007.

 

Kini, Duli Yang Teramat Mulia Tengku Sarafudin Badlishah Ibni Sultan Sallehuddin telah dilantik sebagai Pengerusi, di Thong Guan Industries Berhad dan sebagai Rakan Kongsi, di Kamil Hashim Raj & Lim Advocates & Solicitors. Manakala Duli Yang Teramat Mulia Che Puan Muda Zaheeda yang dilahirkan di Ipoh, Perak merupakan lulusan Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (Kepujian) daripada University of Wales, College of Cardiff, dan Ijazah Sarjana Undang Undang daripada University of Bristol dan mendapat Sijil Amalan Guaman daripada Lembaga Kelayakan Profesion Undang-Undang Malaysia. Baginda telah diterima masuk sebagai Peguamcara dan Peguambela pada tahun 1996 dan juga adalah ahli bersekutu Chartered Institute of Arbitrators.

Baginda kini berkhidmat sebagai Ketua Jabatan Perundangan dan Kesetiausahaan syarikat di Pengurusan Air Selangor Sdn. Bhd. dan Memangku Ketua Jabatan Perundangan dan Kesetiausahaan syarikat di Air Selangor Holdings Berhad (dahulunya dikenali sebagai Kumpulan Darul Ehsan Berhad).

 

PENGALAMAN KERJAYA

Duli Yang Teramat Mulia Tengku Sarafudin Badlishah Ibni Sultan Sallehuddin mempunyai pengalaman yang luas dalam pelbagai bidang kerjaya seperti berikut :-

 

Mac 2015 – Nov 2017 : Asiamet (M) Sdn Bhd / Asia Metropolitan University

Director dan Board of Governors

 

Tahun 2014 – Julai 2016 : Haisan Resources Berhad

Chairman

 

Tahun 1999 – Tahun 2010 : Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia Malaysia

Director of Legal & Secretarial Department

 

Tahun 1997 - Tahun 1999 : Pesaka Jardine Fleming Sdn Bhd

Company Secretary & Compliance Officer

 

Tahun 1994 – Tahun 1997 : Sime Darby Berhad, Kuala Lumpur

Industrial Relations Executive

 

Tahun 1994 : Shearn Delamore & Co., Kuala Lumpur

Pupil in Chambers

 

Tahun 1992 – Tahun 1994 : Sime Darby Berhad, Kuala Lumpur

Management Executive

Corporate Affairs & Planning Department and Legal Department

 

KELAYAKAN

Duli Yang Teramat Mulia Tengku Sarafudin Badlishah Ibni Sultan Sallehuddin mempunyai kelayakan seperti berikut :-

1994 : Advocate and Solicitor, High Court of Malaya

1992 : Barrister at Law (Inner Temple), United Kingdom

1990 : Bachelor of Laws (Hons), Brunel University, United Kingdom

 

ANUGERAH BINTANG DAN DARJAH KEBESARAN

Duli Yang Teramat Mulia Tengku Sarafudin Badlishah Ibni Sultan Sallehuddin telah dianugerahkan darjah kebesaran dan gelaran seperti berikut :-

 

November 2017 - Dianugerahkan Darjah Utama Seri Mahawangsa Yang Amat DiHormati (DMK) yang membawa gelaran Dato’ Seri Utama daripada Kebawah DYMM Sultan Sallehuddin Ibni Almarhum Sultan Badlishah, Sultan Negeri Kedah Darul Aman.

 

Januari 2017 - Dianugerahkan Kerabat Bergelar, Tunku Laksamana Kedah daripada Almarhum Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah

 

Tahun 2007 - Dianugerahkan Darjah Setia DiRaja Kedah (DSDK) yang membawa gelaran Dato’ daripada Almarhum Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah

 

KEGIATAN KEGEMARAN / MINAT / HOBI

  1. Membaca
  2. Bermain Golf
  3. Aktiviti Explorasi

 

SUMBER : Pejabat KDYMM Tuanku Sultan Kedah